top of page
Search

Minustako lennokki kerhon vetäjä?

Updated: May 16, 2022

"Ei nykypäivän nuorilla riitä kärsivällisyys lennokin rakentamiseen" "Ei lapsia enää lennokit kiinnosta"

Kuulostaako tämä tutulta?

Itse esitän eriävän mielipiteen asiaan. Tässä tositarina siitä miten itse olen vetänyt lennokki kerhoja koulun jälkeen oppilaille kevätlukukaudella 2022.


Olen miettinyt pitkään ajatusta lennokki kerhon vetämisestä koulussa. Tammi-Helmikuun vaihteessa 2022 näin fb-päivityksen jossa etsittiin kerhon vetäjiä koulujen iltapäivä kerhoihin. Olin yhteydessä kunnan yhteyshenkilöön ja siitä se sitten alkoi.


Ryhmiä muodostui yhteensä 4, 2 ryhmää torstaille ja 2 ryhmää perjantaille. Ryhmäkoko vaihtelee 5 ja 12 osallistujan väliltä. Tilaksi saimme koulun puunveisto luokat.


Tarvikkeet:

Ennen kerhojen aloitusta ostin muutaman EPS eristyslevyn, josta leikkasin noin 30cm leveitä rakennus-alustoja. Levyn paksuus kannattaa valita niin että T-neulat eivät mene läpi. Tarvikkeisiin lisäsin myös muutaman pussillisen Du-Bron T-pins small.

Askartelu veitsenä Excell K4, lisäksi laastari kannattaa olla mukana. Huomasin itse että kahdella ensimmäisellä kerralla kun käytettiin veistä, tarvittiin laastaria. Tämän jälkeen kerholaiset oppivat että veitsen terä on terävä.


Ohjaajalla kannattaa olla kerhopakissa mukana myös pikaliimaa nopeita korjauksia varten. esim. Kavan CA glue pack


Lennokit:

Rakennettavien lennokkien valinnassa tärkeää oli se että saisimme lennättää mahdollisimman nopeasti. Ensimmäiseksi lennokiksi valitsin Aeronaut Sniffi. Laser leikatut osat, yksinkertainen rakenne. Lentää myös hyvin.

Kaikki saivat Sniffin valmiiksi ensimmäisellä kerralla pienellä avustuksella, ja ehdimme myös hieman lennättää.


Seuraavalla kerralla sää oli mitä upein, aurinko paistoi ja tuuli oli melkein tyyni. Joten lennokiksi valikoitui Guillow's Captain Storm. Lapset saivat koottua nämä 10 minuutissa jonka jälkeen siirryimme ulos lennättämään. Yksinkertainen lennokki jolla löydetään nopeasti lennättämisen riemu!



Tämän jälkeen aloimme rakentamaan "Petty" kumimoottori lennokkia. Tämän seurassa meni kaksi kerho kertaa. Pettyn rakenne on aika yksinkertainen. Rakennusalustalle laitetaan piirustus ylös alas. Rimat leiktaan oikean pituisiksi ja leikataan kulmat oikeiksi. Osat liimataan piirustukseen kiinni, joka samalla toimii päällysteenä.

Pettyä pääsimme lennättämään koulujen liikuntasaleissa.

Oli todella palkitsevaa ja mukavaa nähdä lasten innostuksen kun heidän rakentamansa lennokki saatiin trimmiin ja lentämään hyvin.



Tämän jälkeen nuorempien kanssa teimme Quicker HLG liidokin, rakenne muistuttaa pitkälti Sniffiä, mutta siivessä on enemmän hiottavaa ja sivuperäsimeen rakennetaan trimmilaippa. Quicker liitää todella hyvin ja läpäisee myös tuulta.




Vanhempien kerholaisten kanssa rakensimme TWIST kumimoottori lennokit.

Twist ja Boogie lennokkien kohdalla kannattaa ottaa huomioon että lennätyspaikan kannattaa olla aika iso ja avara. Nämä oikeasti liitävät todella hyvin.

Videolla vain 50-75 kierrosta kumissa.





Olen myös pitänyt mukana läppäriä jossa MULTIflight simulaattori ja SMART SX ohjain. Kerholaiset ovat saaneet harjoitella lennättämistä liiman kuivuessa. Tämä on osoittautunut aika suosituksi.

On ollut mukavaa seurata miten lennätystaito on kehittynyt suurimmalla osalla.



Yhden ryhmän kanssa olemme myös kokeilleet lennättämistä EasyStar3 lennokilla ja Multiplexin opettaja-oppilas järjestelmän avulla. Tämä oli myös suosittua auringon lämmittäessä mukavasti.


Mikäli olet miettinyt lennokki kerhon vetämistä koulussa, suosittelen sitä lämpimästi. Palaute mikä on tullut koulusta, lapsilta, vanhemmilta ja isovanhemmilta on ollut todella positiivista.


Tämän lyhyen ajan sisällä on ollut hienoa nähdä miten kerholaiset ovat kehittyneet, liiman annostelu on tarkentunut. Opittu että ei kannata laittaa liikaa liimaa, työläämpää hioa pois. Opittu lukemaan piirustuksia ja työohjeita.


Tätä konseptia saa käyttää vapaasti ;o)


T. Ville




69 views0 comments
bottom of page