top of page
Search

Miksi rakennan kumimoottori lennokkeja?

Eilen illalla kun olin takapihalla lennättämässä "Sparrow Hawk" kumimoottori lennokkiani heräsi idea tähän blogiin.


Lämmin ja melkein tyyni kesäilta, lapset nukkumassa. Astelet takapihalle lennokki kädessä. Pyörittelet kierroksia kuminauhaan ja mietit miten säätää sivuperäsin kaartoa varten. Taivutat trimmi-lappua hieman vasempaan, kuminauhassa noin 300 kierrosta. Tarkistat nopeasti että siipi, peräsimet ovat kohdillaan ja nostat lennokin lähetys asentoon. Päästät irti potkurista ja lennokista, lennokki lähtee kohoamaan ylöspäin ja aloittaa loivan kaarroksen vasempaan. Seuraavien 10-20 sekunnin aikana seuraat lennokin lentoa leveä, rentoutunut hymy kasvoilla.

Laskeutumisen jälkeen teet ehkä pienen säädön sivuperäsimen trimmilappuun. Sitten aloitat jälleen pyörittämään lisää kierroksia kuminauhaan..


Varsinkin kaikki jotka elävät "ruuhkavuosia" tietävät että kentälle lähteminen ei aina onnistu niin helposti. Kumimoottori lennokkia pystyy helposti lennättämään myös pienemmässä tilassa. Tässä ehkä yksi syy miksi olen hurahtanut rakentamaan ja lennättämään näitä.

Suurin osa tänäpäivänä myytävistä sarjoista (Dumas, Guillow´s ja Vintage model company) ovat laserleikattuja.

Osien yhteensopivuus on yleensä todella hyvä, ja balsa on aika kevyttä.

Kumimoottori lennokkien maine meni ehkä piloille vanhojen Guillow´s sarjojen kanssa jotka olivat leikattu stanssaamalla. Tämä toimii hyvin silloin kun stanssit ovat uusia ja teräviä. Sarjat olivat usein enemmän balsa mursketta kun mitään muuta.


Mitä tarvikkeita tarvitaan?

Rakennus alustana käytän pientä palaa 60x20cm routalevyä. Piirustuksen suojaamiseen käytän joko tuorekelmua jonka kiristän piirustuksen päälle tai sitten läpinäkyvää pakkausteippiä. Tällöin ei lennokki liimatessa tartu piirustukseen kiinni.


Lisälksi tarvitset hiekkapaperia (160 ja 400) sekä terävän askarteluveitsen.

Liimana käytän joko Deluxe materialsin Super Phatic tai ZAP CA Pink. Zapin kanssa suosittelen käyttää Zap Flexi tips. tällöin saat annosteltua liiman huomattavasti tarkemmin oikeaan kohtaan.


Silkkipaperin kiristämiseen ja viimeistelyyn olen käyttänyt Deluxe Materialsin Eze dope. Tämä on vesiohenteinen ja kolmen kerroksen jälkeen kestää 20% nitroa!

Sarjoissa on yleensä hyvät rakennusohjeet ja piirustukset ovat selkeät.


Miksi rakentaa?

  • Kumimoottori lennokit ovat aika edullisia, menevät pieneen tilaan joten näitä pystyy yleensä rakentamaan useampia.

  • Opit annostelemaan liimaa tarkasti (kevyt lennokki lentää yleensä paremmin)

  • Opit trimmaamaan lennokin lentämään hyvin. Tämä autaa myös isompien radio-ohjattavien kanssa.

  • Rakentaminen on rentouttavaa (saattaa olla myös koukuttavaa)




Rohkeasti kokeilemaan :o)

T. Ville

239 views1 comment
bottom of page